Γυναίκες που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, ιδιαίτερα στο παχύ έντερο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. David Conen, του University Hospital in Basel, δήλωσε ότι ανακάλυψε σημαντική σχέση μεταξύ της κολπικής μαρμαρυγής και του καρκίνου.

Ωστόσο, η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί καρκίνο, αλλά μόνο ότι υπάρχει σχέση, πρόσθεσε ο ερευνητής.

Σε σχεδόν 35.000 υγιείς γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για περίπου 20 χρόνια, όσες εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή είχαν 60% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο.

Η σχέση, πιθανόν μπορεί να οφείλεται σε πραγματική σχέση μεταξύ των δυο νόσων, αν και αυτό φαίνεται λιγότερο πιθανό από το ότι οι άνθρωποι μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου για τις δυο νόσους, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Πιθανόν τον ίδιο κίνδυνο να αντιμετωπίζουν και οι άντρες, δήλωσε ο Conen.

Πρόσθεσε, ότι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής ή καρκίνου είναι η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η άσκηση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 4% των γυναικών εμφάνισε κολπική μαρμαρυγή και περίπου 15% διαγνώστηκε με καρκίνο.
Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι η κολπική μαρμαρυγή ήταν σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν υψηλότερος εντός 3 μηνών μετά την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής αλλά παρέμενε μακροπρόθεσμα, ενώ φάνηκε και αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο.

Οι ερευνητές εστίασαν στον καρκίνο του πνεύμονος, του μαστού και του παχέος εντέρου.
Η πιο ισχυρή σχέση με την κολπική μαρμαρυγή φάνηκε στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μεταξύ γυναικών που είχαν καρκίνο, ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής φάνηκε μόνο τους τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Cardiology.

 

 

Πηγές:
JAMA Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις