Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση φρούτων στην εγκυμοσύνη ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου του μωρού.
Η έρευνα του University of Alberta ανακάλυψε ότι μητέρες που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα στην εγκυμοσύνη γέννησαν παιδιά που είχαν καλύτερη επίδοση σε αναπτυξιακά τεστ σε ηλικία ενός έτους.

Ο ερευνητής Piush Mandhane χρησιμοποίησε στοιχεία από την έρευνα Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) Study, σε 3.500 μωρά από τον Καναδά και τις οικογένειές τους.

Ο Mandhane εξήγησε ότι ανακάλυψε πως ένας από τους μεγαλύτερους προγνωστικούς παράγοντες της νοητικής ανάπτυξης ήταν πόσα φρούτα κατανάλωναν οι μητέρες στην εγκυμοσύνη. Όσο περισσότερα φρούτα κατανάλωναν τόσο υψηλότερη ήταν η νοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Σε περαιτέρω περάματα με μύγες, ο Francois Bolduc έδειξε ότι μύγες που γεννήθηκαν έχοντας σιτιστεί με μεγάλη ποσότητα φρουτοχυμού πριν τη γέννηση είχαν σημαντικά καλύτερη μνήμη, παρόμοια με αυτή που έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Mandhane σε μωρά ενός έτους.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι το εύρημα υποδεικνύει πως η εγκεφαλική λειτουργία που επηρεάζεται από φρούτα και τους μηχανισμούς που εμπλέκονται έχει διατηρηθεί μέσω της εξέλιξης σε διάφορα είδη.

Αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, ο Mandhane προειδοποιεί ενάντια στην υπέρμετρη κατανάλωση φρούτων, καθώς πιθανές επιπλοκές όπως ο διαβήτης κύησης και το υψηλό βάρος στη γέννηση που συνδέονται με αυξημένη πρόσληψη σακχάρων δεν έχουν ερευνηθεί πλήρως.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EbioMedicine.

 

Πηγές:
EbioMedicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες