Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να πυροδοτεί τον κίνδυνο αυτοκτονίας στους άντρες όταν η οικονομία βυθίζεται, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ αυξημένου κινδύνου αυτοκτονίας σε Αμερικανούς και της οικονομικής κρίσης. Ερευνητές του University of California, αποφάσισαν να εξετάσουν το ρόλο που παίζει το αλκοόλ στη σχέση.

Ο ερευνητής Mark Kaplan, καθηγητής στο UCLA, δήλωσε ότι γενικά η ύφεση συνδέεται με πτώση στην κατανάλωση αλκοόλ αλλά η μεγάλη κατανάλωση αυξάνεται, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι άνθρωποι με τοξικότητα από το αλκοόλ την ώρα του θανάτου δεν είχαν απαραίτητα ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ πριν την αυτοκτονία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 16 πολιτείες για να συγκρίνουν τη χρήση αλκοόλ μεταξύ θυμάτων αυτοκτονίας και του γενικού πληθυσμού, το διάστημα 2005-2007, κατά την ύφεση του 2008-2009, και το διάστημα 2010-2011.

Το ποσοστό θυμάτων αυτοκτονίας τα οποία ήταν μεθυσμένα την ώρα του θανάτου αυξήθηκε κατά την ύφεση. Μεταξύ αντρών, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των θυμάτων αυτοκτονίας αυξήθηκε περισσότερο από αυτό στο γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, το ίδιο δεν ίσχυε για γυναίκες που πέθαναν από αυτοκτονία. Το ποσοστό μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ στις γυναίκες ήταν το ίδιο με του γενικού πληθυσμού.

Τα ευρήματα δείχνουν την αυξημένη σημασία του ποτού ως παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονία σε άντρες κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ οδήγησε τους άντρες να πεθάνουν από αυτοκτονία.

Πολιτικές ελέγχου της κατανάλωσης θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτοκτονιών σχετιζόμενων με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια οικονομικής κρίσης, μαζί με προγράμματα που θα βοηθούν ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, δήλωσε ο Kaplan.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί τον Ιούλιο στο περιοδικό Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

 

Πηγές:
journal Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]