Περιοχή του εγκεφάλου που ανταποκρίνεται σε κακές εμπειρίες δρα με μη αναμενόμενο τρόπο σε ανθρώπους με κατάθλιψη, αναφέρει μικρή έρευνα.

Μια θεωρία υπέδειξε ότι η ηνία, περιοχή σε μέγεθος μπιζελιού, ήταν υπερδραστήρια σε ανθρώπους με κατάθλιψη, επομένως οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν την υπόθεση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο 25 ανθρώπων με κατάθλιψη και 25 που δεν είχαν κατάθλιψη, οι οποίοι είδαν φωτογραφίες που συνδέονταν με την υποβολή ή όχι σε ηλεκτροσόκ.

Ο ερευνητής Jonathan Roiser, καθηγητής στο Institute of Cognitive Neuroscience, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προέβλεπε.

Όπως εξήγησε, σε ανθρώπους με κατάθλιψη, η δραστηριότητα της ηνίας μειώθηκε όταν πίστεψαν ότι θα υποστούν ηλεκτροσόκ. Αυτό δείχνει ότι σε ανθρώπους με την πάθηση η ηνία αντιδρά με διαφορετικό τρόπο.

Το μέσο μέγεθος της ηνίας ήταν το ίδιο για τις 2 ομάδες.

Ωστόσο συμμετέχοντες στις 2 ομάδες, που είχαν μικρότερη ηνία ήταν πιο πιθανό να έχουν χάσει το ενδιαφέρον ή τη χαρά για τη ζωή, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

Ο ρόλος της ηνίας στην κατάθλιψη είναι πιο πολύπλοκος από ότι νομίζαμε προηγουμένως, δήλωσε η ερευνήτρια Rebecca Lawson, του University College London.

Πρόσθεσε, ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η ηνία μπορεί ενδεχομένως να μας βοηθά να καταφεύγουμε σε δυσάρεστες σκέψεις ή αναμνήσεις και όταν αυτό διαταράσσεται έχουμε την υπερβολικά αρνητική εστίαση που είναι χαρακτηριστική της κατάθλιψης.

 

Πηγές:
Molecular Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας