Πειραματικός τεχνητός νεφρός που θα φέρει ο ασθενής δείχνει υποσχόμενος ως υποκατάστατο των μηχανημάτων αιμοδιάλυσης, αναφέρουν ερευνητές.

Ο Dr. Jonathan Himmelfarb, του University of Washington, στο Σιάτλ, δήλωσε ότι ως γιατρός που νοιάζεται για τους ασθενείς του που πάσχουν από νεφρική νόσο ελπίζει ότι στο μέλλον οι ερευνητές θα έχουν κάτι καλύτερο να προσφέρουν όσον αφορά την αιμοδιάλυση.

Αυτός και οι συνεργάτες του δημιούργησαν τεχνητό νεφρό που φοριέται και λειτουργεί συνεχώς ο οποίος ήταν αποτελεσματικός σε προηγούμενες αρχικές έρευνες στις οποίες η αγωγή περιοριζόταν στις 8 ώρες.

Τώρα αναφέρουν τα αποτελέσματα 24ωρης δοκιμής σε 11 ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου οι οποίοι υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση για 15 μήνες κατά μέσον όρο.

Πέντε ασθενείς ολοκλήρωσαν τη σχεδιασθείσα 24ωρη περίοδο αγωγής κατά την οποία το μηχάνημα λειτούργησε όπως αναμενόταν.

Ωστόσο οι ερευνητές συνάντησαν προκλήσεις. Ένας ασθενής έπρεπε να σταματήσει λόγω δημιουργίας θρόμβου. Σε δυο ασθενείς το μηχάνημα χρειάστηκε νέες μπαταρίες πριν το τέλος του 24ωρου. Τρεις ασθενείς έπρεπε να διακόψουν την αγωγή για να απομακρυνθούν φυσαλίδες αέρα από το κυκλοφορικό.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο JCI Insight ότι η δοκιμή σταμάτησε πρόωρα λόγω τεχνικών προβλημάτων της συσκευής. Τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επανασχεδιασμό της συσκευής και βελτίωση πριν γίνουν περαιτέρω μακροχρόνιες έρευνες.

Δεν υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές και όλοι οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να κινηθούν ελεύθερα κατά τη διάρκεια της αγωγής. Οι ασθενείς ανέφεραν ικανοποίηση με τις λίγες παρενέργειες, την άνεση και ευελιξία της αγωγής, καθώς και την ελευθερία που τους προσέφερε.

Ο Dr. Himmelfarb δήλωσε ότι θα χρειασθούν χρόνια πριν αποδειχτεί ασφαλής και αποτελεσματική τέτοια αγωγή και γίνει ευρέως διαθέσιμη σε νεφροπαθείς.

 

Πηγές:
JCI Insight.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια