Λονδίνο
Της απεσταλμένης μας Σοφίας Νέτα

Οι Έλληνες με ρευματοειδή αρθρίτιδα όχι μόνο καθυστερούν έως ότου μάθουν από τι ακριβώς πάσχουν, αλλά και όταν το μάθουν είτε δεν κάνουν καμία θεραπεία είτε δεν συμμορφώνονται στην αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός - συχνά επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το κόστος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας και παρουσιάσθηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας στο Λονδίνο.
Στην έρευνα συμμετείχαν 557 τυχαία επιλεγμένοι ασθενείς (το 90% ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία 56-65 χρόνων) που απάντησαν σε λεπτομερή ερωτήματα για την αρρώστια, τη θεραπεία τους και τα εμπόδια σε αυτήν.

Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα μέχρι την οριστική διάγνωση είναι δύο χρόνια, γεγονός που σχετίζεται και με το γεγονός ότι μόνο οι τρεις στους δέκα ασθενείς απευθύνονται εξ αρχής στον κατάλληλο γιατρό που είναι ο ρευματολόγος, ενώ πολλοί χρειάζονται επανειλημμένες επισκέψεις έως ότου γίνει τελικά η διάγνωση.
Ακόμα και μετά τη διάγνωση, όμως, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη θεραπεία, αφού μόλις οι δύο στους δέκα ασθενείς είπαν ότι την κάνουν σωστά. Το 43% είπαν ότι δεν κάνουν καμία θεραπεία και το 34% ότι δεν συμμορφώνονται επαρκώς στην αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός αφού άλλοτε αργούν και άλλοτε ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους.

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε όσους παίρνουν βιολογικά φάρμακα, αλλά και πάλι υπάρχει έλλειμμα στη συμμόρφωση, με σχεδόν τον έναν στους τρεις (το 28%) ασθενείς να παραδέχονται ότι μερικές φορές ξεχνούν ή καθυστερούν τις δόσεις των φαρμάκων τους.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι για τον έναν στους τρεις αρρώστους (το 31%) το κύριο εμπόδιο στην πρόσβαση στη θεραπεία είναι το κόστος και για άλλους τόσους πρόσθετο πρόβλημα είναι η απόσταση του φαρμακείου από το σπίτι. Για σχεδόν δύο στους δέκα, το κύριο πρόβλημα είναι ότι πρέπει κάποιος άλλος να πάει να τους φέρει τα φάρμακά τους και για το 15% ότι δυσκολεύονται να κλείσουν ραντεβού με έναν ειδικό, ενώ πρόσθετο πρόβλημα για το 17% είναι ότι υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.

«Η έγκαιρη, ενεργή θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας από έναν ρευματολόγο και η συμμόρφωση με την χορηγούμενη αγωγή αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ύφεση της νόσου και την πρόληψη των μη αναστρέψιμων βλαβών που προκαλεί», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας κ. Βλάσης Σταθακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο. «Ωστόσο, η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, αναπόφευκτα έχει πλήξει και τον τομέα της υγείας, δημιουργώντας εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και στα φάρμακα και περιορισμούς στην ενημέρωσή τους για το τι πρέπει να κάνουν.
Τα ευρήματά μας σημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και για τις ιατρικές ειδικότητες στις οποίες πρέπει να απευθύνονται, ενώ απαραίτητο είναι να αρθούν τα εμπόδια στη θεραπεία και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]