Η καλή σωματική φόρμα στη μέση ηλικία μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τα 65, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Ralph Sacco, του University of Miami Miller School of Medicine, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι υγιείς συμπεριφορές στη μέση ηλικία ωφελούν καθώς μεγαλώνουμε και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε σχεδόν 20.000 ενήλικες, ηλικίας 35-40 ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν καλύτερη φόρμα αντιμετώπιζαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο μετά την ηλικία των 65 ετών σε σύγκριση με όσους είχαν χειρότερη φόρμα.
Η προστατευτική επίδραση της καλής φόρμας παρέμεινε, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και κολπική μαρμαρυγή.

Ο ερευνητής Dr. Ambarish Pandey, του University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση της άσκησης και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα είναι σημαντική για τη βελτίωση της φόρμας και τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών νόσων σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο Pandey δήλωσε ότι το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να περιλαμβάνει αερόβια, όπως τρέξιμο, κολύμπι, περπάτημα ή ποδήλατο, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Ο Pandey υπέθεσε ότι η άσκηση θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου διατηρώντας πιο υγιή τα αγγεία και μειώνοντας τη φλεγμονή που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία τους.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να θεωρούν τα χαμηλά επίπεδα φόρμας ως παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποτέ δεν είναι αργά για άσκηση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε ο Pandey.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε, το διάστημα 1999-2009, στοιχεία έρευνας στην οποία χρησιμοποιήθηκαν εξετάσεις για την ικανότητα της καρδιάς και των πνευμόνων όταν οι συμμετέχοντες ήταν 45-50 ετών.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, δήλωσε ο Sacco, ήταν ότι η επίδραση της καλής φόρμας ήταν ανεξάρτητη από άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Stroke.

 

Πηγές:
Stroke.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο