Ενήλικες που γίνονται μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας στην παιδική ηλικία έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Esme Fuller-Thomson, καθηγήτρια στο University of Toronto, δήλωσε ότι όταν η οικογενειακή βία είναι χρόνια σε ένα σπίτι υπάρχει κίνδυνος μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στα παιδιά, ακόμα και αν αυτά δεν αποτελούν θύμα κακοποίησης.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 22,500 Καναδών ενηλίκων. Ανακάλυψαν ότι περίπου 17% όσων εκτέθηκαν σε χρόνια οικογενειακή βία μεταξύ των γονέων-περισσότερες από 10 φορές πριν την ηλικία των 16 ετών- είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, σε σύγκριση με ποσοστό περίπου 2% όσων δεν εκτέθηκαν σε οικογενειακή βία.

Η Fuller-Thomson δήλωσε ότι περίμενε πως η σχέση μεταξύ χρόνιας οικογενειακής βίας μεταξύ των γονέων και κατοπινές απόπειρες αυτοκτονίας θα μπορούσαν να αποδοθούν σε σεξουαλική ή σωματική βία ή σε ψυχική νόσο και χρήση ουσιών.
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, όσοι εκτέθηκαν σε χρόνια οικογενειακή βία μεταξύ γονέων είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Πρόσθεσε ότι το χαοτικό περιβάλλον στο σπίτι ''ρίχνει μεγάλη σκιά''.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ενήλικες που υπέστησαν κακομεταχείριση ως παιδιά ήταν πιο πιθανό να έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν,

Σχεδόν το 17% όσων είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά και περισσότερο από το 12% των παιδιών που υπέστησαν σωματική κακοποίηση φάνηκε αργότερα ότι είχε αποπειραθεί τουλάχιστον μια φορά να αυτοκτονήσει, δήλωσε η ερευνήτρια Reshma Dhrodia.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ιστορικό καταθλιπτικής διαταραχής, αγχωδών διαταραχών, χρήσης ουσιών και/ ή χρόνιου πόνου συνδεόταν με σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες απόπειρας αυτοκτονίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Child: Care, Health and Development.

 

Πηγές:
Child: Care, Health and Development.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας