Μόλις 15 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας των ηλικιωμένων κατά ένα πέμπτο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 123.000 ανθρώπους, ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η διάρκειά της ήταν 10 χρόνια, κατά μέσον όρο. Σε σύγκριση με όσους ήταν αδρανείς, συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ήταν κατά 22% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Για ανθρώπους με μέτρια και υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της έρευνας μειώθηκε κατά 28% και 35% αντίστοιχα, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν ήταν ενεργητικοί.

Η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσο πιο πολύ φυσική δραστηριότητα κάνουν οι ηλικιωμένοι τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για την υγεία. Η μεγαλύτερη αύξηση του οφέλους επιτεύχθηκε με χαμηλά επίπεδα άσκησης με τα μεσαία και υψηλά επίπεδα να φέρνουν μικρότερες αυξήσεις στο όφελος, δήλωσε ο Dr. David Hupin, του University Hospital of Saint-Etienne, στη Γαλλία.

Το χαμηλό επίπεδο άσκησης είναι ισοδύναμο με 15λεπτο έντονο καθημερινό βάδισμα, σύμφωνα με τον Hupin.
Ο Hupin δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να κάνουν δραστικές αλλαγές στην ποσότητα δραστηριότητας αλλά πρότεινε ότι θα πρέπει να αυξάνουν προοδευτικά την ποσότητα.

Πρόσθεσε ότι 15 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι λογικός στόχος για τους ηλικιωμένους. Μικρές αυξήσεις της φυσικής δραστηριότητας μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν ορισμένους ηλικιωμένους να ενσωματώσουν περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους και να φτάσουν κοντύτερα στα 150 λεπτά την εβδομάδα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της European Society of Cardiology στη Γαλλία.

 

Πηγές:
European Society of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη