Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν πως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί παγκοσμίως ο ιός Ζίκα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία είναι πολύ χαμηλός. Ήδη οι οδηγίες του Οργανισμού είναι ξεκάθαρες, όσον αφορά τον ιό: οι εγκυμονούσες γυναίκες θα ήταν καλύτερο να μην ταξιδέψουν σε χώρες που ο ιός Ζίκα έχει ήδη εξαπλωθεί, και ταυτόχρονα τονίζεται πως όσοι επισκεφθούν τη χώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να μην τους τσιμπήσουν κουνούπια.

Την ίδια στιγμή, παρά τις ανησυχίες ορισμένων επιστημόνων, ο ΔΟΥ ενημερώνει πως δεν εμφανίζονται πολλά κουνούπια τον Αύγουστο στη Βραζιλία, συνεπώς οι πιθανότητες μειώνονται ακόμα περισσότερο.

Αναμένεται να επισκεφθούν την Βραζιλία περίπου 380.000 άτομα για τους Αγώνες, αλλά σε κάθε περίπτωση η Βραζιλία είναι μια χώρα που καλωσορίζει κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια τουρίστες. Συνεπώς, το να μην γίνονταν εκεί οι Ολυμπιακοί δεν θα μείωνε και τόσο τον αριθμό των ατόμων που θα ταξίδευαν.

Η επιδημία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο στην Βραζιλία, αλλά πλέον ο ιός έχει μεταδοθεί σε περισσότερες από 60 χώρες. Στην Βραζιλία, περισσότερες από 1.400 περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε βρέφη έχουν συσχετιστεί με τον ιό. Επιπλέον, ο ιός Ζίκα έχει συσχετιστεί με το σπάνιο Σύνδρομο Γκυλαίν-Μπαρέ.

Πηγές:
ΠΟΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως