Ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυξανόμενα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στους ηλικιωμένους θα μπορούσαν να μειώσουν την ποσότητα συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες τους, περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι πιθανότητες στεφανιαίας νόσου αυξάνονται. Η αρτηριοσκλήρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, περιλαμβανομένων της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του θανάτου.

Ερευνητές του University of Missouri ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη IGF-1, που βρίσκεται φυσιολογικά σε υψηλά επίπεδα στους εφήβους, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη απόφραξης των αρτηριών.

Ο ερευνητής Yusuke Higashi, δήλωσε ότι καθώς μεγαλώνουμε, τα μακροφάγα δεν μπορούν να απομακρύνουν την πλάκα από τις αρτηρίες τόσο εύκολα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αύξηση της

IGF-1 στα μακροφάγα θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για νέες προσεγγίσεις για τον περιορισμό των φραγμένων αρτηριών και την προαγωγή της σταθερότητας της πλάκας στο γηράσκοντα πληθυσμό.

Ο Patrice Delafontaine, του University of Missouri School of Medicine, δήλωσε ότι η νέα έρευνα είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν σχέση μεταξύ της IGF-1 και των μακροφάγων σε συνάρτηση με την αγγειακή νόσο.

Όπως δήλωσε, οι ερευνητές εξέτασαν ποντικούς των οποίων τα μακροφάγα δεν ανταποκρίνονταν στην IGF-1 και ανακάλυψαν ότι οι αρτηρίες τους είχαν περισσότερη συσσώρευση πλάκας σε σχέση με τους φυσιολογικούς ποντικούς.

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η IGF-1 βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η έλλειψη της δράσης της IGF-1 στα μακροφάγα άλλαξε τη σύνθεση της πλάκας, εξασθενώντας την ισχύ της και καθιστώντας πιο πιθανή τη ρήξη και την πρόκληση καρδιακής προσβολής.

 Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation: Journal of the American Heart Association.

 

Πηγές:
Circulation: Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης