Η καφεΐνη δεν βελτιώνει την εγρήγορση ή τις πνευματικές επιδόσεις μετά από λίγες νύχτες ελλιπούς ύπνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η ερευνήτρια Tracy Jill Doty, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για την εξισορρόπηση της μείωσης της επίδοσης μετά από περιορισμένης διάρκειας ύπνο.

Η Doty δήλωσε ότι τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η ίδια αποτελεσματική, καθημερινή δόση καφεΐνης δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει τη μείωση της επίδοσης μετά από πολλές μέρες περιορισμένου ύπνου.

Η έρευνα περιέλαβε 48 υγιείς εθελοντές των οποίων ο ύπνος περιορίστηκε στις 5 ώρες τη νύχτα, για 5 νύχτες.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε 200 mg καφεΐνης είτε placebo, δυο φορές την ημέρα. Επιπλέον, υποβάλλονταν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων, κάθε ώρα όσο ήταν ξύπνιοι.

Για τις πρώτες λίγες ημέρες, όσοι λάμβαναν καφεΐνη είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ σε σχέση με όσους λάμβαναν placebo. Ωστόσο δεν ίσχυε το ίδιο τις τελευταίες λίγες ημέρες περιορισμένου ύπνου, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η Doty δήλωσε ότι οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι το πλεονέκτημα στην επίδοση που ακολουθεί 2 καθημερινές δόσεις των 200 mg καφεΐνης χανόταν μετά από 3 νύχτες περιορισμού του ύπνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Sleep.

 

Πηγές:
Sleep.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πανδημία οδήγησε σε μέτριες καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για βρέφη και μικρά παιδιά
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;