Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να επιδράσει θεραπευτικά στους ακροατές.

Θεωρείται ότι κατευνάζει το στρες και ασκεί θεραπευτική επίδραση λόγω της άμεσης επιρροής της στον εγκέφαλο. Για αυτό, πολλοί ψυχολόγοι τη χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση των πελατών τους.

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η ακρόαση μουσικής- και πιο συγκεκριμένα του Mozart και του Strauss- μπορεί να μειώσει την υπέρταση και να ομαλοποιήσει τον καρδιακό παλμό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ακρόαση για 25 λεπτά μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα και να ομαλοποιήσει τον καρδιακό παλμό.

Η έρευνα ανέλυσε 60 συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε 25 λεπτά μουσικής του Mozart, του Strauss ή των ABBA.
Άλλη ομάδα 60 συμμετεχόντων αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου που πέρασε το χρόνο της στη σιωπή.
Ο Mozart μείωσε τη συστολική πίεση κατά 4.7 mm Hg, ο Strauss κατά 3.7 mm Hg, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση με τα τραγούδια των ABBA.

Οι Hans-Joachim Trappe και Gabriele Volt, του Ruhr University, στο Bochum, σημείωσαν ότι στη νέα έρευνα η ακρόαση κλασικής μουσικής οδήγησε σε μειωμένη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς. Οι πτώσεις στην αρτηριακή πίεση εκφράστηκαν ξεκάθαρα υπό τη μουσική του Mozart και του Strauss-μεγαλύτερη επίδραση είχε η μουσική του πρώτου.

Ήρεμη μουσική με αργό tempo μπορεί να ωφελήσει το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Deutsches Arzteblatt International.

Πηγές:
Deutsches Arzteblatt International.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;