Η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή συνδέεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, επιβεβαιώνει μεγάλος όγκος ερευνών.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLOS Medicine, στηρίζουν τρέχουσες συστάσεις για την κατανάλωση υγιεινών φυτικών τροφών και τη μέτρια πρόσληψη κόκκινου κρέατος, ιδιαίτερα κατεργασμένου.

Οι ερευνητές του Harvard ανέλυσαν στοιχεία από έρευνες που μελέτησαν περισσότερους από 200.000 επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ για περισσότερα από 20 χρόνια. Συνέλεξαν σε τακτά διαστήματα πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και τη διάγνωση νέων νόσων.

Ανακάλυψαν ότι η πλούσια σε φυτικές τροφές και χαμηλή σε ζωικές, διατροφή, συνδέεται με μείωση 20% του κινδύνου για διαβήτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση τέτοιας διατροφής που τονίζει ιδιαίτερα τις υγιεινές φυτικές τροφές συνδεόταν με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για διαβήτη (34%), ενώ η κατανάλωση φυτικής διατροφής υψηλής σε λιγότερο υγιεινές φυτικές τροφές (όπως κατεργασμένα δημητριακά και φρουτοχυμούς) συνδεόταν με 16% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ακόμα και μέτρια μείωση της κατανάλωσης ζωικών τροφών συνδεόταν με σημαντικά χαμηλότερη εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 σε ενισχυμένο έλεγχο γλυκόζης, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένη χρόνια φλεγμονή.

Επιπλέον, δήλωσαν ότι το περιεχόμενο πολλών φυτικών τροφίμων σε πολλές φυτικές ίνες και οι χαμηλές τους θερμίδες μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν περαιτέρω τον κίνδυνο νόσου προάγοντας την απώλεια βάρους.

 

Πηγές:
PLOS Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας