Καθώς γερνούν, ορισμένοι ηλικιωμένοι βρίσκουν πιο δύσκολη τη σωστή λήψη των φαρμάκων τους. Ωστόσο, παρόλο που αυτό συμβαίνει, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να έχουν μελετήσει τα χαρακτηριστικά των ασθενών που είναι πιθανό να έχουν πρόβλημα με τη σωστή λήψη. Νέα έρευνα προσπαθεί να καλύψει το κενό.

Ερευνητές του Duke University στο Durham, ανέλυσαν στοιχεία 4.106 ανθρώπων και η Brenda D. Jamerson, δήλωσε ότι παθήσεις μπορεί να επιδεινωθούν ή να μη βελτιωθούν, αν ηλικιωμένοι παραλείπουν ή δεν λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους. Επίσης, μπορεί να συμβούν σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη των φαρμάκων σε λάθος στιγμή ή σε λάθος δόση.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν στην ερώτηση αν μπορούσαν να λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους χωρίς βοήθεια. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης στοιχεία για δημογραφικά χαρακτηριστικά, παθήσεις, νοητικό επίπεδο και ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών καθηκόντων.

Οι ερευνητές εστίασαν επίσης στα φάρμακα των συμμετεχόντων και εξέτασαν πόσα έλαβαν.
Στην έναρξη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 7,1% χρειαζόταν βοήθεια για τη λήψη των φαρμάκων. Τρια χρόνια αργότερα, ακόμα ένα 11% ενέπιπτε στην κατηγορία.

Όταν αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά των δυο ομάδων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι προγνωστικοί παράγοντες για νέα ανάγκη βοήθειας στη λήψη φαρμάκων ήταν παρόμοιοι με αυτούς που φάνηκαν στην έναρξη της έρευνας. ΟΙ παράγοντες ήταν

  • Ηλικία 75 ετών και άνω
  • Αρσενικό φύλο
  • Προβλήματα μνήμης
  • Εμφάνιση προβλημάτων με καθημερινές δραστηριότητες.

Η έρευνα έδειξε ότι συμμετέχοντες ηλικίας 80 ετών και άνω είχαν 1,5-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν βοήθεια στη λήψη φαρμάκων σε σχέση με ανθρώπους 65- 69 ετών.

Επίσης, οι άντρες ήταν 1,5-2 φορές πιο πιθανό να χρειάζονται βοήθεια και όσοι εμφάνιζαν προβλήματα μνήμης είχαν 3-5 φορές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν είχαν προβλήματα μνήμης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο