Νέα έρευνα αναφέρει ότι η παχυσαρκία στον πατέρα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στην κόρη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς και ανακάλυψε ότι κορίτσια που γεννήθηκαν από παχύσαρκους πατέρες έχουν υψηλό κίνδυνο να είναι υπέρβαρα στη γέννηση και στην παιδική ηλικία.

Οι έρευνες σε ποντικούς έδειξαν ότι θηλυκά παιδιά που γεννήθηκαν από παχύσαρκους πατέρες έχουν επίσης τάση καθυστερημένης ανάπτυξης του μαστικού ιστού, καθώς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Η παχυσαρκία αλλάζει την υπογραφή του miRNA στο σπέρμα του πατέρα και στο μαστικό ιστό της κόρης, υποδεικνύοντας ότι τα miRNA μπορεί ενδεχομένως να φέρουν επιγενετικές πληροφορίες από παχύσαρκους πατέρες στις κόρες τους.

Η ερευνήτρια, Sonia de Assis, του Georgetown University, δήλωσε ότι η νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι στα ζώα το σωματικό βάρος του πατέρα την περίοδο της σύλληψης επηρεάζει το βάρος της κόρης στη γέννηση και στην παιδική ηλικία, καθώς και τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, μελλοντικά.

Η έρευνα στα ζώα υποδεικνύει ότι οι επιγενετικές αλλαγές στο σπέρμα μπορεί ενδεχομένως να έχουν συνέπειες για τον κίνδυνο καρκίνου στην επόμενη γενιά.

Η ισορροπημένη διατροφή, το υγιές σωματικό βάρος και τρόπος ζωής είναι απαραίτητο για άντρες και γυναίκες όχι μόνο για δικό τους όφελος αλλά και για να δώσουν στα παιδιά τους τις καλύτερες πιθανότητες να είναι υγιή, αναφέρει η έρευνα στο περιοδικό Scientific Reports.

Επόμενο βήμα είναι να διαπιστωθεί αν οι ίδιες σχέσεις όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό ισχύουν στους ανθρώπους, για τις κόρες πατέρων που είναι υπέρβαροι κατά το διάστημα της σύλληψης.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις