Παιδιά με παρεμβατικούς γονείς οι οποίοι τα πιέζουν πολύ για καλούς βαθμούς μπορεί ενδεχομένως να έχουν την τάση αυτομομφής, άγχους και κατάθλιψης, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Ryan Hong, του National University of Singapore, δήλωσε ότι όταν οι γονείς παρεμβαίνουν στη ζωή των παιδιών τους μπορεί να τους δίνουν το μήνυμα ότι ό,τι και αν κάνουν δεν είναι ποτέ αρκετό.

Η έρευνα, διάρκειας 5 ετών, σε μαθητές δημοτικού στη Σιγκαπούρη, ανακάλυψε ότι όσα είχαν γονείς που ήταν παρεμβατικοί, είχαν υψηλές απαιτήσεις από τις σχολικές επιδόσεις ή αντιδρούσαν υπερβολικά όταν τα παιδιά έκαναν ένα λάθος, είχαν αυξημένο κίνδυνο να είναι αυστηρά με τον εαυτό τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι παιδιά που ήταν πολύ αυστηρά με τον εαυτό τους είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους ή κατάθλιψης, αν και η έρευνα δεν απέδειξε ότι η πίεση από τους γονείς προκαλούσε τα παραπάνω.

Ως αποτέλεσμα, το παιδί μπορεί να φοβάται να κάνει το παραμικρό λάθος και θα κατηγορεί τον εαυτό του για το ότι δεν είναι τέλειο.
Με τον καιρό, τέτοια συμπεριφορά μπορεί ενδεχομένως να επιδρά πολύ αρνητικά για την ευεξία του παιδιού, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ακόμα και αυτοκτονία.

Ο Hong δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν πως σε μια κοινωνία που τονίζει την ακαδημαϊκή επιτυχία οι γονείς μπορεί να θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τα παιδιά τους.

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεχτικοί να μην πιέζουν πολύ τα παιδιά.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα το περιοδικό Journal of Personality.

Πηγές:
Journal of Personality.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Κλιματισμός και νόσος λεγεωνάριων - Τι πρέπει να γνωρίζουμε [εγκύκλιος υπουργείου Υγείας]
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου