Ενώ κάποιου βαθμού φόβος στις εγκύους είναι αναμενόμενος, η υπερβολική ανησυχία για τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό και αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο τον τοκετό σε σχέση με ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα και ανησυχούν για τους ανθρώπους που τις περιθάλπουν, καθώς και για τον πόνο ή τις επιπλοκές.

Ο υπερβολικός φόβος μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στον τοκετό και την εγκυμοσύνη, δήλωσε η ερευνήτρια Lee Roosevelt, του University of Michigan School of Nursing των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 3 μικρές διαφορετικές ομάδες γυναικών που ήταν έγκυες ή που είχαν γεννήσει πρόσφατα.

Η Roosevelt δήλωσε ότι γυναίκες που φοβούνται σε μεγάλο βαθμό τον τοκετό είναι πιο πιθανό να γεννήσουν με καισαρική τομή, να έχουν μακρύτερης διάρκειας τοκετό και να χρειαστούν επαγωγή τοκετού.

Είναι πιθανότερο να έχουν επιλόχειο κατάθλιψη, πρόσθεσε.
Οι γυναίκες όχι μόνο φοβούνται περισσότερο από όσο νομίζαμε, δήλωσε η ερευνήτρια, αλλά οι φόβοι τους εκτείνονται πέρα από τις κοινές ανησυχίες για τον πόνο ή τις επιπλοκές στον τοκετό.

Η Roosevelt δήλωσε ότι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους είναι να εγκαταλειφθεί η έγκυος από τον γιατρό.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες ανησυχούν πως οι γιατροί τους δεν θα τις μεταχειριστούν με σεβασμό ή δεν θα δώσουν σημασία στις ανησυχίες τους ή δεν θα παρευρίσκονται στον τοκετό.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Obstetric, Gynecologic, & Neonatal Nursing

Πηγές:
Journal of Obstetric, Gynecologic, & Neonatal Nursing.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας