Η υγιεινή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος σωματικής αναπηρίας μιας γυναίκας καθώς μεγαλώνει, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Francine Grodstein, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι λίγες έρευνες έχουν γίνει σχετικά με το πώς η διατροφή επηρεάζει τη σωματική λειτουργικότητα μελλοντικά. Οι επιστήμονες μελετούν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και πολλών άλλων πλευρών της υγείας αλλά δεν γνωρίζουν πολλά για τη διατροφή και την κινητικότητα.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν τις διατροφικές συνήθειες και να προσπαθήσουν να μάθουν πώς επηρεάζει η διατροφή μας τη σωματική λειτουργικότητα καθώς μεγαλώνουμε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 55.000 γυναικών. Αξιολογήθηκε η σωματική λειτουργικότητά τους κάθε 4 χρόνια, από το 1992 έως το 2008. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες.

‘Οσες ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κινητικά προβλήματα σε σχέση με όσες ακολουθούσαν λιγότερο υγιεινή διατροφή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και χαμηλή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, τρανς λιπαρά και αλάτι συνδέονταν- το καθένα- με μειωμένο κίνδυνο σωματικής αναπηρίας.

Αν και η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση, συγκεκριμένες τροφές συνδέθηκαν πιο ισχυρά με μειωμένο κίνδυνο σωματικής αναπηρίας, όπως πορτοκάλια, χυμός πορτοκαλιών, μήλα, αχλάδιας καρύδια και μαρούλι.

Η ερευνήτρια Kaitlin Hagan, δήλωσε ότι η σωματική λειτουργικότητα είναι σημαντική καθώς μεγαλώνουμε. Περιλαμβάνει δραστηριότητες να μπορεί κάποιος να ντυθεί να περπατήσει στο τετράγωνο και θα μπορούσε να επηρεάζει την ικανότητα ανεξάρτητης διαβίωσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition.

 

Πηγές:
Journal of Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο