Η τακτική κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, σπόρων και ξηρών καρπών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιακή προσβολή, υποδεικνύουν έρευνες από 16 χώρες.

Η διατροφή που περιλαμβάνει ψάρια και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εκτιμάται ότι αποτελεί διατροφική συνήθεια ωφέλιμη για την καρδιά- με οφέλη σε δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός παλμός. Ωστόσο, έρευνες σε συμπληρώματα ιχθυελαίων δεν έχουν δείξει σταθερά τα ίδια οφέλη.

Ερευνητές επισκόπησαν έρευνες που μέτρησαν τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα ή στους ιστούς περισσότερων των 45.000 ανθρώπων για να εστιάσουν πιο λεπτομερώς στη σχέση μεταξύ των τροφών και της υγείας της καρδιάς.

Ο ερευνητής Dr. Dariush Mozaffarian, του Tufts University στη Βοστόνη, επισκόπησε έρευνες σε ανθρώπους στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στην Κόστα Ρίκα, στη Γαλλία, στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στη Νορβηγία, στη Γερμανία, στη Σιγκαπούρη, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στην Ελβετία και στη Βρετανία.
Ανακάλυψαν ότι σχεδόν 8,000 εμφάνισαν με τον καιρό καρδιακή προσβολή, περιλαμβανομένων 2.781 θανάτων και 7.157 μη μοιραίων καρδιακών προσβολών.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό Jama Internal Medicine, η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από φυτικές πηγές και θαλασσινά, αρκετές φορές την εβδομάδα, συνδέθηκε με περίπου 10% χαμηλότερο κίνδυνο μοιραίας καρδιακής προσβολής.
Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν μειωμένο κίνδυνο για μη μοιραία καρδιακή προσβολή με υψηλότερα επίπεδα στο αίμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινά ή φυτικές πηγές.

Ο Mozaffarian δήλωσε ότι σε περίοδο που ορισμένες αλλά όχι άλλες δοκιμές με συμπληρώματα ιχθυελαίων έχουν δείξει οφέλη, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι οι πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Η φυτική διατροφή με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχεται στα καρύδια, στο λινέλαιο, ατο κραμβέλαιο και σε άλλους σπόρους και ξηρούς καρπούς και τα έλαιά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν την καρδιοπάθεια.

 

Πηγές:
Jama Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας