Σκύλοι μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πρόληψη της υπογλυκαιμίας στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, εντοπίζοντας την έναρξη του επεισοδίου με την όσφρησή τους.

Η εκπαίδευση σκύλων για τον εντοπισμό υψηλότερων επιπέδων χημικής ουσίας που εκπνέει ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια επεισοδίου υπογλυκαιμίας θα μπορούσε να εμποδίσει πιθανόν επικίνδυνες καταστάσεις σε ασθενείς με διαβήτη, αναφέρουν ερευνητές στη Βρετανία.

Ερευνητές του University of Cambridge μελέτησαν τη χημική αλλαγή που πιστεύουν ότι σκύλοι μπορεί ενδεχομένως να εντοπίζουν στους ιδιοκτήτες τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 8 γυναίκες με διαβήτη τύπου 1, μεταξύ 41 και 51 ετών, οι οποίες αντιμετωπίζονταν θεραπευτικά για διαβήτη τουλάχιστον 16 χρόνια.

Σε ελεγχόμενες συνθήκες, οι ερευνητές μείωσαν σιγά σιγά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα των γυναικών και χρησιμοποίησαν φασματογραφία μάζας για να εντοπίσουν την παρουσία χημικών ουσιών στην αναπνοή τους, που μπορεί ενδεχομένως να αλλάζει σε συνάρτηση με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανακαλύπτοντας ότι το ισοπρένιο αυξάνει σημαντικά κατά την υπογλυκαιμία- ορισμένες φορές διπλασιάζεται.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν αυτή την χημική ουσία αλλά οι άνθρωποι όχι και ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς.

Ο Dr. Mark Evans, του University of Cambridge δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν είναι ευαίσθητοι στην παρουσία ισοπρένιου αλλά οι σκύλοι με τη σπουδαία όσφρηση βρίσκουν εύκολο να το εντοπίσουν και μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους για επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου.

Η ‘’οσμή’’ θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τεστ για τον εντοπισμό της υπογλυκαιμίας και τη μείωση του κινδύνου πιθανόν απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care.

 

Πηγές:
Diabetes Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια