Νέα σημαντική έρευνα υπογραμμίζει το πιθανό όφελος από την πρόσθεση προγεστερόνης στην τρέχουσα αγωγή κατά του καρκίνου στο μαστό.

Η διεθνής έρευνα επιλύει την αντιπαλότητα σχετικά με το αν η προγεστερόνη είναι καλή ή κακή για γυναίκες με καρκίνο στο μαστό θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, αναφέρει ότι αγωγές που στοχεύουν τους υποδοχείς προγεστερόνης θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή σε γυναίκες με καρκίνο που πυροδοτείται από οιστρογόνα πέρα από τις τρέχουσες αγωγές που στοχεύουν μόνο τους υποδοχείς οιστρογόνων.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Geoffrey Greene, του University of Chicago, σε συνεργασία με ομάδα από το University of Adelaide, επιβεβαιώνει και δίνει νέα στοιχεία για το πώς υποδοχείς προγεστερόνης επαναπρογραμματίζουν τις δράσεις των υποδοχέων οιστρογόνων με ‘’επίδραση φρεναρίσματος’’ στην ανάπτυξη του όγκου.

Ο καθηγητής Wayne Tilley, του University of Adelaide, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει σημαντική προκλινική εγκυρότητα για την έναρξη κλινικών δοκιμών που θα ερευνούν την προγεστερόνη σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπεία.

Στις έρευνες που πραγματοποιεί, δηλώνει ότι χρησιμοποιεί φυσική προγεστερόνη ή μορφές της ορμόνης που είναι βιολογικώς ίδιες με τη φυσιολογική ορμόνη και τη δοκιμάζουν σε ιστό που λαμβάνεται από γυναίκες με καρκίνο στο μαστό.

Οι ερευνητές επίσης εντόπισαν φάρμακο που στοχεύει τους υποδοχείς προγεστερόνης το οποίο όχι μόνο αντιτίθεται στη δράση των οιστρογόνων στον καρκίνο μαστού, για τον τερματισμό της ανάπτυξης των όγκων, αλλά προκαλεί τη συρρίκνωση των όγκων.

Οι κλινικές δοκιμές ξεκινούν τον επόμενο χρόνο.

 

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα