Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ημικρανία είναι ενοχλητική πάθηση αλλά Δανοί ερευνητές εντόπισαν τουλάχιστον ένα όφελος για όσους υποφέρουν από αυτή.

Μεσήλικες που πάσχουν από ημικρανίες τείνουν να έχουν καλύτερη επίδοση σε νοητικά τεστ και τεστ μνήμης από όσους δεν πάσχουν, ανακάλυψαν ερευνητές.

Η ημικρανία με αύρα συγκριμένα, φαίνεται πως βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες.
Οι ερευνητές από το Rotterdam εστίασαν σε περισσότερους από 6.700 μεσήλικες και ηλικιωμένους και ανακάλυψαν εμφάνιση ημικρανιών στο 10-15%.

Σε σύγκριση με την υπόλοιπη ομάδα, ασθενείς πέτυχαν 21% υψηλότερο σκορ στο Mini Mental State Examination – ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για την αξιολόγηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Είχαν επίσης βελτιωμένες νοητικές ικανότητες σε άλλα νοητικά τεστ, περιλαμβανομένου τεστ μνήμης 15 λέξεων και σε εργασίες κινητικών ικανοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι πάσχοντες από ημικρανία είχαν καλύτερη επίδοση σε τεστ εκτελεστικής λειτουργίας και κινητικών ικανοτήτων σε σχέση με όσους δεν εμφάνιζαν ημικρανία.

Το εύρημα έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι καλύτερη ανάπτυξη αγγείων και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, στους παραπάνω ασθενείς, θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη βελτιωμένη νοητική επίδοση.

 

Πηγές:
6minutes.com.au

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο