Πολύς ή λίγος ύπνος μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη στους άντρες αλλά όχι στις γυναίκες, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η Femke Rutters, του VU Medical Center στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι ακόμα και όταν κάποιος είναι υγιής, ο υπερβολικός ύπνος ή ο ελάχιστος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του. Η νέα έρευνα δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Η έρευνα αφορούσε σχεδόν 800 υγιείς ενήλικες σε 14 ευρωπαϊκές χώρες.
Σε σύγκριση με άντρες που κοιμόνταν περίπου 7 ώρες τη νύχτα οι άντρες που κοιμόνταν περισσότερο ή λιγότερο ήταν πιο πιθανό να έχουν βλάβη στην ικανότητα διάσπασης των σακχάρων και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου. Αυτό τους οδηγούσε σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.

Ωστόσο, σε σύγκριση με γυναίκες που κοιμόνταν σε μέτριες ποσότητες οι γυναίκες που κοιμόνταν περισσότερο ή λιγότερο είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη και ενισχυμένη λειτουργία των βήτα κυττάρων στο πάγκρεας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι προβλήματα ύπνου ενδεχομένως δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει διαβήτη.

Η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει αντίθετη επίδραση των προβλημάτων ύπνου στον κίνδυνο διαβήτη σε άντρες και γυναίκες, αν και δεν αποδείχτηκε ότι αυτά τα προβλήματα προκαλούν κίνδυνο για διαβήτη στους άντρες.

Κατά τη διάρκεια των 50 τελευταίων ετών η μέση ποσότητα ύπνου για τους ανθρώπους μειώθηκε κατά 1,5 έως 2 ώρες τη νύχτα και η εμφάνιση διαβήτη διπλασιάστηκε, σύμφωνα με την Rutters.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα