Η κατανάλωση βουτύρου σε περιορισμένες ποσότητες μπορεί ενδεχομένως να μην αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου και θα μπορούσε να είναι ελαφρώς προστατευτική έναντι του διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ασθενείς που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα ή σχετικές χρόνιες νόσους δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς η αύξηση του κινδύνου λόγω κατανάλωσης βουτύρου ήταν εξαιρετικά μικρή.

Το βούτυρο φάνηκε καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τροφές που περιέχουν άμυλο ή ζάχαρη.
Ωστόσο, το ότι απλώνουμε το βούτυρο σε ανθυγιεινές τροφές, όπως το άσπρο ψωμί, μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών νόσων.

Ο Dariush Mozaffarian, του Tufts University, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το βούτυρο ούτε θα πρέπει να δαιμονοποιείται ούτε να θεωρείται ότι οδηγεί σε καλή υγεία.

Από την άλλη, η κατανάλωση μαργαρίνης και ελαίων για μαγειρική που είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά είναι πιθανόν να μειώνουν τον κίνδυνο σε σύγκριση με το βούτυρο ή τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, ανακάλυψε κυρίως μικρές ή ασήμαντες σχέσεις κάθε καθημερινής μερίδας βουτύρου με τη συνολική θνησιμότητα, την καρδιαγγειακή νόσο και τον διαβήτη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τον πιθανό χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη που παρατηρήθηκε –ο οποίος έχει επίσης υποδειχτεί σε ορισμένες άλλες έρευνες σχετικά με το λίπος των γαλακτοκομικών.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους από 15 χώρες.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η συνδυασμένη ομάδα ερευνών περιέλαβε 28.271 θανάτους 9.783 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου και 23.954 περιστατικά νεοδιαγνωσμένου διαβήτη τύπου 2.

 

 

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]