Γυναίκες με τη γονιδιακή μετάλλαξη BRCA1 έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μοιραία μορφή καρκίνου στη μήτρα, αναφέρει νέα έρευνα.

Η γονιδιακή μετάλλαξη BRCA1 είναι ήδη γνωστό πως αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό και στις ωοθήκες.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που βρίσκει καταληκτική σχέση μεταξύ της μετάλλαξης και ελαφράς αύξησης των πιθανοτήτων εμφάνισης επιθετικού καρκίνου στη μήτρα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 1.100 Αμερικανίδων γυναικών με μετάλλαξη BRCA1 ή BRCA2.
Η υγεία των γυναικών παρακολουθήθηκε για περίπου 5 χρόνια. Το BRCA2 αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και στις ωοθήκες, σύμφωνα με το National Cancer Institute.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 8 από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος διαγνώστηκαν με καρκίνο στη μήτρα, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο αλλά όχι στατιστικά διαφορετικό από αυτό των γυναικών στο γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, 5 από αυτούς τους καρκίνους ήταν ένας ασυνήθιστος και πολύ επιθετικός τύπος που ονομάζεται ορώδες καρκίνωμα. Οι 4 από τους 5 συνέβησαν σε γυναίκες με μετάλλαξη BRCA1.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν γυναίκες με τη μετάλλαξη BRCA1 και τους γιατρούς τους να λαμβάνουν αποφάσεις για την αγωγή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Oncology.

 

Πηγές:
JAMA Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]