Νέα έρευνα έδειξε ότι συμπληρώματα με ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τη συμπεριφορά σε παιδιά με επιθετικές τάσεις.

Οι ερευνητές του University of Pennsylvania θέλησαν να διαπιστώσουν αν συμπληρώματα με ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα θα ήταν πιο αποτελεσματικά στη μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Η έρευνα- πρώτη του είδους της -που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry περιέλαβε 290 παιδιά, ηλικίας 11–12 ετών, χωρίζοντάς τα σε 4 ομάδες. Η μια έλαβε μόνο συμπληρώματα, η άλλη μόνο γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η τρίτη και τα δυο και η τέταρτη ήταν η ομάδα ελέγχου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μετά από αγωγή 3 μηνών, η ομάδα της διατροφής εμφάνισε μείωση στην επιθετική συμπεριφορά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η ομάδα που έλαβε διατροφικά συμπληρώματα και γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία εμφάνισε λιγότερη αντικοινωνική συμπεριφορά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και την ομάδα της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας μόνο.

Ωστόσο, οι διατροφικές αλλαγές έδειξαν μόνο βραχυπρόθεσμη επίδραση. Εννέα μήνες μετά την αγωγή δεν υπήρχαν εμφανείς διαφορές μεταξύ των 4 ομάδων.

Επίσης, οι ερευνητές περιγράφουν τη μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς στις ομάδες που έλαβαν τα συμπληρώματα στη ‘’μικρή έως μέτρια ακτίνα’’.

Επίσης υπήρχαν διαφορές στις αναφορές συμπεριφοράς που έδωσαν γονείς για τα παιδιά.
Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πηγές:
Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα