Σε ανθρώπους άνω των 70 ετών, η έναρξη προγράμματος βάδισης δυο φορές την εβδομάδα δεν φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου τα επόμενα 2 χρόνια, σε αμερικανική έρευνα.

Η ερευνήτρια Dr. Anne B. Newman, του University of Pittsburgh Center for Aging and Population Health, ήλπιζε να διαπιστώσει τάση για μειωμένα συμβάντα καρδιοπάθειας, δεδομένου του ισχυρού θετικού ευρήματος για μειωμένη δυσκολία στην κινητικότητα, που δημοσιεύτηκε προηγουμένως στο περιοδικό JAMA.

Ωστόσο, στη νέα έρευνα δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των ομάδων σωματικής δραστηριότητας και ενημέρωσης σε θέματα υγείας.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν τυχαία 1.600 ανθρώπους ηλικίας 70 έως 89 ετών που μπορούσαν να περιπατήσουν τουλάχιστον 400 μέτρα είτε σε πρόγραμμα άσκησης είτε σε εκπαιδευτικό ‘’πρόγραμμα επιτυχούς γήρανσης’’.

Όσοι ανήκαν στην ομάδα σωματικής δραστηριότητας στόχευαν σε 150 λεπτά βάδισης κάθε εβδομάδα, καθώς και σε ασκήσεις ευλυγισίας και ισορροπίας, σε 2 επισκέψεις σε γυμναστήρια την εβδομάδα.

Όσοι ανήκαν στην ομάδα επιτυχούς γήρανσης παρακολουθούσαν workshops σε εβδομαδιαία βάση για τις πρώτες 26 εβδομάδες και μηνιαίες συναντήσεις από κει και πέρα, αλλά απουσίαζε το ‘’συστατικό’’ της άσκησης.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ενδεχόμενο ιστορικό καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου και εξετάζονταν σε κλινικές κάθε 6 μήνες για περίπου 2,5 χρόνια κατά μέσον όρο.

Στο διάστημα αυτό, 121 από 818 συμμετέχοντες στην άσκηση εμφάνισαν καρδιαγγειακό γεγονός, όπως και 113 από τους 817 συμμετέχοντες επιτυχούς γήρανσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Cardiology.

 

Πηγές:
JAMA Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις