"Βρήκαμε ότι η ήπια έως μέτρια φυσική δραστηριότητα ωφελεί ψυχολογικά τις γυναίκες και αυτό βοηθά τη μνήμη τους" δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της έρευνας Dr. Siobhan Phillips, Επίκουρη Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο.

Τα προβλήματα μνήμης εξαιτίας του καρκίνου αποδίδονται στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία που προκαλούν το λεγόμενο «brain fog». Όμως τα νέα ευρήματα σημαίνουν πως ίσως τα αναφερόμενα προβλήματα μνήμης συνδέονται κατά ένα μέρος με την ψυχολογική επιβάρυνση των γυναικών.

«Οι γυναίκες αυτές είναι φοβισμένες, στρεσαρισμένες, κουρασμένες και καταπονημένες ψυχολογικά και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όλ’ αυτά μπορεί να είναι κουραστικά νοητικά και να οδηγήσουν σε διαταραχή εκλαμβανόμενη ως πρόβλημα μνήμης» είπε η Phillips.

Η έρευνα έγινε σε πάνω από 1.800 γυναίκες που είχαν περάσει καρκίνο μαστού, οι 362 από τις οποίες φορούσαν επιταχυνσιόμετρα για να καταγράφονται οι κινήσεις τους. Όσες περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο, τζόγγινγκ ή συμμετείχαν σε προγράμματα γυμναστικής είχαν λιγότερο στρες και κόπωση και καλύτερη μνήμη.

Πηγές:
Περιοδικό Psycho - Oncology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;