Η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να συνδέεται με καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, αναφέρει έρευνα σε σχεδόν 10000 ενήλικους.
Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, όσοι από αυτούς ήταν αφυδατωμένοι είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος απ’ ό,τι όσοι ήταν καλά ενυδατωμένοι. Επίσης όσοι δεν έπιναν αρκετό νερό κάθε μέρα είχαν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι, συγκριτικά με όσους έπιναν πολύ.

Η σύνδεση αυτή δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το εισόδημα.

"Τα ευρήματα αυτά ίσως σημαίνουν ότι η καλή ενυδατώση επηρεάζει ευνοϊκά το σωματικό βάρος ή ότι τα άτομα που δεν πίνουν αρκετό νερό, τείνουν να ακολουθούν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα να παχαίνουν" δήλωσε η Dr. Tammy Chang, επίκουρη καθηγήτρια στο University of Michigan Medical School.

Και πρόσθεσε: "Μία άλλη εξήγηση είναι ότι πίνοντας πολύ νερό, αισθάνεται κάποιος πιο χορτάτος, οπότε τρώει λιγότερο".

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Annals of Family Medicine, βασίστηκε σε στοιχεία από την National Health and Nutrition Examination Survey 2009 - 2012. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν είχαν ηλικία 18-64 χρόνων και σχεδόν το ένα τρίτο ήταν ελλιπώς ενυδατωμένοι.

Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος στους επαρκώς ενυδατωμένους ήταν 28, συγκριτικά με τον ΔΜΣ 29 που ήταν στους ελλιπώς ενυδατωμένους. Ο ΔΜΣ είναι δείκτης του σωματικού λίπους και βασίζεται στο ύψος και στο βάρος. Φυσιολογικές είναι οι τιμές του από 20 μέχρι 25, ενώ πάνω από 30 σημαίνουν παχυσαρκία.

Για να ξέρετε αν είστε καλά ενυδατωμένοι, να κοιτάτε το χρώμα των ούρων σας, συνιστά η Chang. Αν είναι πολύ ανοικτόχρωμα, σχεδόν διαφανή, πίνετε αρκετό νερό. Αν είναι κίτρινα ή σκούρα κίτρινα, χρειάζεστε κι άλλο.

Πηγές:
Annals of Family Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα