Πρόσφατα ανακοινώθηκαν νέα δεδομένα κλινικής πράξης (Real World Data), σύμφωνα με τα οποία το 96% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C γονοτύπου 1 (GT1) αξιολογήσιμοι για ανάλυση ασθενείς) και το 100% των ασθενών γονοτύπου 4 (GT4) πέτυχαν μακροχρόνια ιολογική ανταπόκριση στις 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία (SVR12). Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν σε κλινικές μελέτες φάσης 3 για ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C γονοτύπου 1 ή 4, που έλαβαν το θεραπυτικό σχήμα με δισκία ομπιτασβίρης/ παριταπρεβίρης/ ριτοναβίρης + δισκία ντασαμπουβίρης, με ή χωρίς ριμπαβιρίνη.

Η ανάλυση αναφέρει επίσης εκβάσεις ασφάλειας από 1.017 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C γονοτύπου 1 ή 4, που εγγράφηκαν στο γερμανικό μητρώο για την ηπατίτιδα C (DHC-R) και ξεκίνησαν θεραπεία με το θεραπευτικό σχήμα της AbbVie, αντιπροσωπεύοντας μια ετερόκλητη ομάδα ασθενών. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπατολογίας (ILC) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

"Οι μελέτες καθημερινής κλινικής πράξης (σε πραγματικό περιβάλλον) συμπληρώνουν τις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των γνώσεών μας για το θεραπευτικό σχήμα με δισκία ομπιτασβίρης/ παριταπρεβίρης/ ριτοναβίρης + δισκία ντασαμπουβίρης στην καθημερινή κλινική πρακτική», δήλωσε ο κ. Heiner Wedemeyer, M.D., επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου στη Γερμανία. «Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σε ευρείες ομάδες ασθενών στη συγκεκριμένη μελέτη παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη θεραπεία ασθενών στην καθημερινή κλινική πράξη (σε πραγματικό περιβάλλον)".

Ο πληθυσμός ασφάλειας της μελέτης αντανακλούσε τις διαφορές των ασθενών στη συνήθη κλινική πρακτική, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με κίρρωση (22%) και ασθενών που είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία για τη χρόνια ηπατίτιδα C (59%). Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (59%) λάμβαναν φάρμακα για άλλες παθήσεις.

"Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες που συμπληρώνουν τα δεδομένα κλινικών μελετών φάσης 3 για το θεραπευτικό σχήμα της εταιρείας μας», δήλωσε ο Rob Scott, M.D., M.D., Vice President, Development & Chief Medical Officer της AbbVie. "Πιστεύουμε ότι οι περαιτέρω συνεχείς μελέτες καθημερινής κλινικής πράξης (σε πραγματικό περιβάλλον) σε πολλές χώρες θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C".

Μεταξύ των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση ασφάλειας, το ποσοστό διακοπής λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλό (1,5%). Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες (≥ 5%) ήταν η κόπωση (24%), ο κνησμός (10%), η κεφαλαλγία (9%), η αϋπνία (6%) και η ναυτία (5% ).

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν στο 1% των ασθενών που έλαβαν το θεραπευτικό σχήμα με δισκία ομπιτασβίρης/ παριταπρεβίρης/ ριτοναβίρης + δισκία ντασαμπουβίρης, χωρίς ριμπαβιρίνη και στο 3% των ασθενών που έλαβαν το σχήμα με ριμπαβιρίνη. Δεκαπέντε ασθενείς διέκοψαν τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών, ενώ δύο ασθενείς απεβίωσαν, ο ένας από έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο δεύτερος από εγκεφαλικό επεισόδιο. Και τα δύο περιστατικά κρίθηκε ότι δεν σχετίζονταν με τη θεραπεία της μελέτης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο