Τα αποτελέσματά της αποκαλύπτουν ότι σχεδόν ένα στα πέντε ενήλικα άτομα με φυσιολογικό βάρος έχουν προδιαβήτη, με την αναλογία να είναι ένα στα τρία στις ηλικίες πάνω από τα 45.

"Το να έχει κάποιος υγιές βάρος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υγιής" δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Arch Mainous, καθηγητής στο University of Florida. "Έχουμε μερικά ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τι είναι υγιές. Πρέπει να πάψουμε να αναζητάμε το διαβήτη μόνο στους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους".

Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν σάκχαρο πάνω από το ανώτατο φυσιολογικό αλλά όχι αρκετά αυξημένο για να θεωρηθούν διαβητικά.
Σύμφωνα με τις καθιερωμένες συστάσεις, τσεκ απ του σακχάρου πρέπει να κάνουν κυρίως όσοι έχουν πρόβλημα βάρους, αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει καθυστερημένη διάγνωση για τα άτομα φυσιολογικού βάρους με προδιαβήτη είπε ο Mainous.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Family Medicine, βασίστηκε σε στοιχεία των περιόδων 1988-1994 και 1999-2012. Στην πρώτη περίοδο το 10% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος είχαν προδιαβήτη αλλά στη δεύτερη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19%. Επίσης το ποσοστό των προδιαβητικών στις ηλικίες πάνω από τα 45 αυξήθηκε από 22% στην πρώτη περίοδο σε 33% στη δεύτερη.

Μία πιθανή εξήγηση γι’ αυτή τη σχέση είναι η περίμετρος της μέσης που συνδέεται με τον τύπου 2 διαβήτη. Στην πρώτη περίοδο το 6% των ατόμων φυσιολογικού βάρους είχαν περίμετρο μέσης πάνω από τη φυσιολογική. Στην δεύτερη περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%.

Μία άλλη εξήγηση είναι η εξάπλωση του καθιστικού τρόπου ζωής που είναι γνωστό ότι συνδέεται με το διαβήτη, πρόσθεσε ο Mainous.

Πηγές:
Annals of Family Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα