Με αυτές τις αλλαγές μπορεί να μειωθεί το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα και να βελτιωθεί η ευαισθησία στην ινσουλίνη.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια επιδημία αντοχής στην ινσουλίνη και διαβήτη.

Τα συμπεράσματά μας υποστηρίζουν την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων με αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με πολλά λιπαρά όπως τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, τα φασόλια σόγιας, ο λιναρόσπορος, τα ψάρια και τα φυτικά έλαια και αλείμματα, αντί για επεξεργασμένα δημητριακά, άμυλα, σάκχαρα και ζωικά λιπαρά» δήλωσε ο Dr. Dariush Mozaffarian, πρύτανης στο Friedman School of Nutrition Science and Policy του Tufts University, στη Βοστώνη.

Η έρευνα βασίστηκε σε 102 παλαιότερες μελέτες με 4.660 εθελοντές στους οποίους εξετάστηκε πως επηρεάζουν τα διάφορα είδη διαιτητικού λίπους και υδατανθράκων τον κίνδυνο εμφάνισης τύπου 2 διαβήτη.

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, έδειξε ότι η ακολούθηση διατροφής πλούσιας σε μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά αντί για υδατάνθρακες και κεκορεσμένα λιπαρά, βελτιώνει σημαντικα τον γλυκαιμικό έλεγχο, έγραψαν οι ερευνητές.

Παλαιότερες έρευνες έχουν υπολογίσει ότι με κάθε μείωση της HbA1C κατά 0,1% (η ουσία αυτή είναι δείκτης του μακροχρόνιου γλυκαιμικού ελέγχου) ελαττώνεται η συχνότητα του διαβήτη κατά 22% και της καρδιοπάθειας ατά 6,8%, είπαν οι ερευνητές.

Πηγές:
PLOS Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις