Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet με αφορμή τη παγκόσμια συνδιάσκεψη για τον HIV-AIDS. Το 2015 μολύνθηκαν από τον ιό 2,5 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως. Ανάμεσα στις χώρες που παρουσίασαν αύξηση είναι η Ινδονησία, η Αίγυπτος, η Κένυα και η Ρωσία, καθώς και η Ισπανία και η Ελλάδα.

Τα τρία τέταρτα όλων των νέων μολύνσεων συνέβησαν στην υποσαχάρια Αφρική (1,8 εκ), 8,5% στην Νότια Ασία (212.500). Στην Ευρώπη, η Ρωσία ήταν στην πρώτη θέση με 20 μολύνσεις ανά 100 χιλ κατοίκους, στην Ασία, η Καμπότζη με 46, και στην Λατινική Αμερική και την Καραιβική με 56 ανά 100 χιλ. κατοίκους. Στην Νότια Αφρική, το ποσοστό ήταν 1%.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 1997-2005 καταγράφηκε μείωση 2,7%, ενώ τα ποσοστά παρέμειναν πάνω-κάτω τα ίδια στα τελευταία δέκα χρόνια. Όμως σε μερικές χώρες αυξήθηκαν.

Τα θανατηφόρα περιστατικά εξαιτίας του HIV παρουσίασαν από το 2005 πτώση (από τα 1,8 εκ. στα 1,2 εκ). Ταυτόχρονα αυξάνεται και ο αριθμός των μολυνθέντων που ακολουθούν την θεραπεία με αντιρετροικά.

Στους άνδρες αυξήθηκε κατά 6,4 φτάνοντας από το 2005 το 38,6% και στις γυναίκες κατά 3,3, φτάνοντας το 42,4%. Ο Christopher Murray, διευθυντής του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον εμφανίστηκε ανήσυχος για τον στόχο που έχει τεθεί για να νικηθεί οριστικά ο ιός μέχρι το 2030, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερα για να πετύχουν τον στόχο των 36 δις δολαρίων που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί οριστικά ο ιός.

 

Πηγές:
'Lancet'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα