Η ανάλυση 300 κλινικών μελετών δεν βρήκε ενδείξεις πως οποιοδήποτε αντιδιαβητικό φάρμακο, παλιό ή καινούργιο, ή συνδυασμός αντιδιαβητικών φαρμάκων είναι πιο αποτελεσματό από τα άλλα φάρμακα.

Αυτό, λένε οι ερευνητές, ενισχύει τις υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούν να αρχίζει η θεραπεία με το παλαιότερο και φθηνότερο φάρμακο, τη μετφορμίνη.

"Λίγα είναι τα πράγματα για τα οποία συμφωνούν οι επιστήμονες και αυτό είναι ένα από αυτά" δήλωσε ο Dr. Kevin Pantalone, associate staff, Endocrinology, Diabetes and Metabolism Department, Cleveland Clinic. "Η μετφορμίνη, σε απουσία αντένδειξης ή δυσανεξίας, πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για τα άτομα με τύπου 2 διαβήτη".

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα αλλά παραμένει άγνωστο αν κάποια είναι καλύτερη από τις άλλες στην αποτροπή των επιπλοκών και στην παράταση του προσδόκιμου ζωής. Η νέα ανάλυση έδειξε ότι δεν υπερέχει κάποια αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες για να θεωρηθεί οριστικό, τόνισαν οι ερευνητές.

Πηγές:
Journal of the American Medical Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία