Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Vaccine», έδειξε ότι τα ποντίκια που εμβολιάστηκαν ήταν πιθανότερο να καταπολεμήσουν το βακτήριο Chlamydia trachomatis που προκαλεί τα χλαμύδια - ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα παγκοσμίως.

Για τα χλαμύδια δεν υπάρχει εμβόλιο και οι ειδικοί λένε ότι η καλύτερη προστασία είναι η χρήση προφυλακτικού στις σεξουαλικές επαφές.
Το πρωτότυπο εμβόλιο δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στο Οντάριο οι οποίοι χορήγησαν διαρρινικά δύο δόσεις του σε ομάδα ποντικιών.

Όταν αργότερα τα εξέθεσαν στο βακτήριο των χλαμυδίων, ο ρυθμός της αναπαραγωγής του στον οργανισμό των ζώων ήταν επιβραδυμένος συγκριτικά με μια ομάδα μη-εμβολιασμένων ποντικιών. Επίσης τα ζώα παρουσίασαν λιγότερες βλάβες στα αναπαραγωγικά τους όργανα.

Ο Dr. James Mahony, PhD, FCCM, FAAM, Professor, Pathology & Molecular Medicine, δήλωσε ότι τα αποτελέσματγα αυτά είναι "πολλά υποσχόμενα". Και πρόσθεσε: "Θα δοκιμάσουμε το εμβόλιο και σε άλλα ζωικά μοντέλα πριν προχωρήσουμε σε δοκιμές σε ανθρώπους".

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικά και ενάντια στα χλαμύδια του ματιού, που αποτελούν συνηθισμένη αιτία τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η λοίμωξη από τα χλαμύδια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αντιβίωση, αλλά επειδή δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα η αγωγή μπορεί να καθυστερήσει και να προκληθούν επιπλοκές όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και η υπογονιμότητα.

Πηγές:
Vaccine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management