Μία από τις γυναίκες που υποβλήθηκαν στη μέθοδο απέκτησε έμμηνο ρύση έπειτα από διακοπή πέντε ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό New Scientist.

"Η θεραπεία προσφέρει ένα παράθυρο ελπίδας στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά χρησιμοποιώντας το δικό τους γενετικό υλικό" δήλωσε στο περιοδικό ο Δρ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Γυναικολόγος στην Κλινική Γονιμότητας "Γένεσις Αθηνών".

Η τεχνική PRP βασίζεται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, το οποίο λαμβάνεται από την ίδια την ασθενή με ειδική διαδικασία και πιστεύεται ότι διεγείρει την αναγέννηση των ιστών. Ο Δρ. Σφακιανούδης και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η PRP μπορεί να "αναγεννήσει" τις γερασμένες ωοθήκες και να τις κάνει να παράγουν και πάλι ωάρια, αποκαθιστώντας τον έμμηνο κύκλο.

Οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει την τεχνική σε περίπου 30 γυναίκες και, όπως είπαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ήταν αποτελεσματική στα δύο τρίτα των περιπτώσεων.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσει τα ευρήματά τους σε επιστημονικό περιοδικό (journal) και οι έρευνες που ανακοινώνονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές, ενώ ο Δρ. Σφακιανούδης διευκρίνισε στο New Scientist ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες για να βεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Πηγές:
New Scientist

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα