Ανακοινώθηκε που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Πλέον, η δράση του συγκεκριμένου αντιπηκτικού μπορεί να αναστραφεί άμεσα σε επείγουσες καταστάσεις.

Ο ειδικός παράγοντας αναστροφής, η ιδαρουσιζουμάμπη, ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Boehringer Ingelheim, η οποία θεωρείται μια από τις μεγάλες εταιρείες και στο χώρο της βιοτεχνολογίας. H ιδαρουσιζουμάμπη ανήκει στα μονοκλωνικά αντισώματα και μπορεί να διακόπτει άμεσα την αντιπηκτική δράση της δαβιγατράνης σε επείγουσες καταστάσεις, όπως ένα επείγον χειρουργείο (πχ κατάγματα ισχίου ή σκωληκοειδεκτομή), ατυχήματα ή μη ελεγχόμενη/απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.

Αυτές οι επείγουσες καταστάσεις μπορεί να συμβούν σε 1 στους 50 ασθενείς το έτος που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν επιλογές για την άμεση και ειδική αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης σε αυτές τις επείγουσες καταστάσεις.

Τα νεότερα αντιπηκτικά έχοντας αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους μέσα από μεγάλες κλινικές μελέτες αλλά και την καθημερινή κλινική πράξη, αποτελούν πλέον αγωγή ρουτίνας για την πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στους ασθενείς μας με κολπική μαρμαρυγή. Η είσοδος του πρώτου ειδικού παράγοντα αναστροφής για ένα από αυτά αποτελεί σημαντική πρόοδο.

Ασφαλώς η χρήση του παράγοντα αυτού θα είναι περιορισμένη και επιλεκτική μια και αφορά λίγα περιστατικά, θα δώσει όμως σε γιατρούς και ασθενείς ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας και προστασίας» δήλωσε ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Visiting Professor of Medicine, Georgetown University, Washington DC, USA, Secretary of European Society Hypertension, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα αντιπηκτικά φάρμακα συνήθως χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ). Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται καθημερινά από περισσότερους από 130.000 ασθενείς. Όλα τα αντιπηκτικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν όμως επείγουσες καταστάσεις στις οποίες η αντιπηκτική δράση των φαρμάκων επιβάλλεται να αναστραφεί άμεσα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, που υποδεικνύει τη χρησιμότητα της ύπαρξης παραγόντων αναστροφής στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, είναι η ανάγκη για άμεση χειρουργική επέμβαση. Αν η χειρουργική επέμβαση γίνει άμεσα, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την επέμβαση, αλλά μια καθυστέρησή της από την άλλη αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ο συγκεκριμένος ειδικός παράγοντας αναστροφής προσθέτει στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων προσφέροντας τη δυνατότητα να επαναφέρουμε άμεσα την πηκτικότητα σε προ της λήψης αντιπηκτικών κατάσταση και ο ασθενής να χειρουργηθεί σαν να μη λάμβανε αντιπηκτικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις