Πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης, που σημαίνει ότι τα συμπεράσματά της δεν αποδεικνύουν ότι αυτό το είδος λιπιδίων είναι η αιτία της καλύτερης επιβίωσης. Όμως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.659 ασθενείς, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί δέκα χρόνια. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι 561 είχαν χάσει τη ζωή τους, με τους 169 από αυτούς να πεθαίνουν εξαιτίας του καρκίνου τους και τους υπόλοιπους από άλλα αίτια με πιο συχνά τα καρδιαγγειακά προβλήματα (153 περιστατικά).

Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς που έτρωγαν τουλάχιστον 0,3 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων την ημέρα μετά τη διάγνωση του καρκίνου τους είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες θανάτουθ στην δεκαερτία σε σύγκριση με όσους έτρωγαν κάτω από 0,1 γρ. του λιπιδίου την ημέρα, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της έρευνας Dr. Andrew Chan, από το Massachusetts General Hospital στη Βοστώνη.

Όμως όσοι αύξησαν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών μετά τη διάγνωση του καρκίνου, είχαν ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Μάλιστα η προστασία αυτή ήταν δοσοεξαρτώμενη γιατί όσο αυξανόταν η κατανάλωση ψαριού, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος.

Λιπαρά ψάρια είναι η σαρδέλα, ο σολομός, η ρέγγα, ο τόνος, το σκουμπρί, η πέστροφα κ.λπ. Οι ελάχιστες ποσότητες που φάνηκαν να είναι προστατευτικές στη νέα έρευνα αντιστοιχούν σε 1-2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα.

«Τα συμπεράσματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη γιατί από καιρό υποψιαζόμασταν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν πολλά οφέλη και στους πάσχοντες από καρκίνο και τώρα οι υπόνοιές μας αρχίζουν να επιβεβαιώνονται» δήλωσε ο Dr. Jules Garbus, χειρουργός παχέος εντέρου στο Winthrop - University Hospital της Νέας Υόρκης.

Πηγές:
Περιοδικό Gut

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]