Σε περισσότερους από έναν στους τρεις ασθενείς (στο 36%) το βουητό ήταν μόνιμο για μεγάλα χρονικά διαστήματα γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery.

Το βουητό (εμβοές) χαρακτηρίζεται από το να ακούει κάποιος ήχους που δεν υπάρχουν. Οι ήχοι αυτοί γίνονται αντιληπτοί σαν κουδούνισμα, σφύριγμα, βούισμα ή σαν γρύλοι. Σε όσους έχουν επίμονο βουητό η κατάσταση είναι τόσο ενοχλητική, ώστε επεμβαίνει στη σκέψη, στα συναισθήματα, στον ύπνο και στην ικανότητά τους να συγκεντρώνονται, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ανακαλύψ αμε ότι η διάρκεια των εκθέσεων σε επαγγελματικούς και ψυχαγωγικούς θορύβους συσχετίζεται με την επίπτωση των εμβοών και, κατ’ επέκταση, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες κινδύνου στον εργασιακό χώρο και στο σπίτι» δήλωσε ο πρώτος ερευνητής Dr. Harrison Lin, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ωτολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής-Τραχήλου του University of California, Irvine.

Ωστόσο η έρευνα, που βασίστηκε σε στοιχεία από σχεδόν 76.000 ενηλίκους, έδειξε ακόμα ότι σπάνια ακολουθούν οι γιατροί τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία του βουητού και «γι’ αυτό υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης της φροντίδας που παρέχεται στους ασθενείς με χρόνιες, ενοχλητικές εμβοές» πρόσθεσε ο Lin.

Πηγές:
JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]