Σε έρευνα στη δυτική Αιθιοπία ανακάλυψαν ότι τα κουνούπια που μεταδίδουν τη νόσο έχουν την τάση να αποφεύγουν τα κοτόπουλα και άλλα πτηνά και πως όταν άφηναν ελεύθερο ένα κοτόπουλο δίπλα σε εθελοντές που κοιμόντουσαν, δεν τους πλησίαζαν τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πέρυσι η ελονοσία κόστισε τη ζωή 400.000 ατόμων στην Αφρική. Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων της μειώνεται, οι αξιωματούχοι της Υγείας αναζητούν νέους τρόπους παρεμπόδισης της εξάπλωσής της.

Το παράσιτο που προκαλεί την ελονοσία και το οποίο αρχικά κρύβεται στο συκώτι πριν μπει στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωποι μέσω των τσιμπιμάτων των θηλυκών κουνουπιών.

Οι επιστήμονες, που δημοσιεύουν την έρευνά τους στο περιοδικό Malaria Journal, πιστεύουν ότι επειδή τα κουνούπια χρησιμοποιούν την όσφρησή τους για να εντοπίσουν το επόμενο ζώο που θα τσιμπήσουν, πρέπει να υπάρχει κάτι στη μυρωδιά των κοτόπουλων που τα απωθεί.

Μάλιστα ίσως είναι εφικτό να απομονωθούν οι υπαίτιες ουσίες από τα κοτόπουλα και να χρησιμοποιηθούν ως εντομοαπωθητικά δήλωσε ο Dr. Habte Tekie, από το Addis Ababa University.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο