Αν και δεκάδες άνθρωποι στην Ευρώπη είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό, κυρίως στη διάρκεια ταξιδιών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής όπου ενδημεί, είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι γεννήθηκε μωρό με τη συγκεκριμένη νευρολογική ανωμαλία από μητέρα η οποία ήταν φορέας του ιού.

Η γυναίκα διαγνώστηκε με τον ιό τον Μάιο όμως αποφάσισε να κρατήσει το μωρό, σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών υγειονομικών Αρχών της Καταλονίας όπου αυτό γεννήθηκε.

Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί με εκατοντάδες κρούσματα μικροκεφαλίας. Μόνο στη Βραζιλία έχουν γεννηθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πάνω από 1.600 μωρά με περίμετρο κεφαλιού μικρότερη από το φυσιολογικό.

Η Ισπανία έχει καταγράψει 190 κρούσματα λοίμωξης με τον ιό Ζίκα. Με εξαίρεση ένα, που οφειλόταν σε σεξουαλική μετάδοση του ιού, όλα τα άλλα ήταν εισαγόμενα, αφού αφορούσαν ανθρώπους που μολύνθηκαν στη διάρκεια ταξιδιού σε χώρα όπου αυτός ενδημεί.

Η γυναίκα ήταν στην 20η εβδομάδα της κύησης όταν έμαθε πως ήταν φορέας του ιού Ζίκα αλλά και του δάγγειου πυρετού ο οποίος επίσης μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Το μωρό της, ένα αγοράκι, γεννήθηκε στο Νοσοκομείο Vall d'Hebron της Βαρκελώνης και οι γιατροί είπαν ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

"Τον παρακολουθούμε αλλά δεν χρειάζεται υποστήριξη της αναπνοής του" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dr. Felix Castillo, επικεφαλής της Μονάδας Νεογνών του νοσοκομείου.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο