Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην αρχή των συμπτωμάτων τους και την στιγμή που θα διαγνωστούν σωστά. Για την ακρίβεια, όπως λέει μια νέα έρευνα, μέχρι και έξι χρόνια.

Αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα των επεισοδίων. Αυτό συμβαίνει επειδή η διάγνωση της διπολικής διαταραχής στα αρχικά της στάδια είναι δύσκολη, καθώς οι γιατροί δεν μπορούν εύκολα να διαχωρίσουν το καταθλιπτικό στάδιο της διπολικής διαταραχής από τις άλλες μορφές κατάθλιψης.

Η νέα αυτή έρευνα εξέτασε τα αποτελέσματα 27 παλαιότερων ερευνών, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 9.400 ασθενείς, και πολλοί από αυτούς αντιμετώπιζαν σφοδρά συμπτώματα για χρόνια προτού βγει μια επίσημη διάγνωση. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση για τους νεαρότερους ασθενείς, καθώς πολλά από τα συμπτώματα θεωρούνται λανθασμένα τυπική εφηβική συμπεριφορά.

Η πρόταση των ειδικών είναι πως ο γιατρός πρέπει να εξετάσει προσεκτικά το ιστορικό του ασθενούς, ειδικά τις απότομες αλλαγές στην διάθεση που προκαλούνται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, αλλά και τους ασθενείς που έχουν μέλη της οικογένειας που έπασχαν ή πάσχουν από την διαταραχή. Όσο πιο έγκαιρα θα διαγνωστεί η διπολική διαταραχή, τόσο περισσότερο θα περιοριστούν τα επεισόδια μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Πηγές:
Canadian Journal of Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή