Το κόστος οφείλεται στην καρδιοπάθεια, το διαβήτη και τον καρκίνο, λένε οι ερευνητές αλλά η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την επίπτωση αυτών των νοσημάτων που οφείλεται στην πολύωρη ακινησία.

Οι ερευνητές υπολογίζουν πως η καθιστική ζωή επί οκτώ ή περισσότερες ώρες την ημέρα προκαλεί πάνω από πέντε εκατομμύρια θανάτους το χρόνο - σχεδόν όσους το κάπνισμα που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κοστίζει κάθε χρόνο έξι εκατομμύρια ζωές.
Οι ερευνητές μιλούν για "παγκόσμια επιδημία καθιστικής ζωής» και λένε ότι «ο πλανήτης πληρώνει βαρύ τίμημα".

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Dr. Ulf Ekelund, καθηγητής στο Norwegian School of Sports Sciences και στο Cambridge University, το 25% των ενηλίκων στον κόσμο δεν ακολουθούν τη σύσταση του ΠΟΥ για ήπιας έντασης φυσική δραστηριότητα επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, παρότι αυτή η σύσταση "δεν είναι επαρκής".

"Δεν χρειάζεται να πάει κάποιος στο γυμναστήριο αλλά πρέπει να περπατάει με γρήγορο βήμα για μια ώρα, τις πιο πολλές μέρες της εβδομάδας" είπε.

Και πρόσθεσε πως όσοι κάθονται επί οκτώ ώρες την ημέρα αλλά κατά τα άλλα είναι δραστήριοι έχουν μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους περνούν καθισμένοι λιγότερες ώρες αλλά είναι και λιγότερο δραστήριοι.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet, έδειξε ακόμα το κόστος της καθιστικής ζωής είναι μεγαλύτερο στα εύπορα κράτη αλλά καθώς αναπτύσσονται οι φτωχές χώρες, θα αυξάνεται ολοένα περισσότερο παγκοσμίως.

Πηγές:
Reuters, Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;