Οι άνδρες ασθενείς με χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη αναφέρουν πως η ποιότητα ζωής τους δεν μειώθηκε αφότου επέλεξαν την ενεργό παρακολούθηση αντί για θεραπεία. Η ενεργός παρακολούθηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής επιλέγει να μην χειρουργηθεί και να μην κάνει ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, αλλά να κάνει τακτικά εξετάσεις για να είναι σίγουρος πως ο καρκίνος του δεν εξελίσσεται γρήγορα.

Στην νέα μελέτη συμμετείχαν 89 Αμερικανοί με χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη, και 420 χωρίς την ασθένεια. Μέσα σε διάρκεια τριών χρόνων, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές ανάμεσα στις δύο ομάδες σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής από άποψη υγείας.

Είναι η πρώτη αναφορά που γίνεται σε αυτό το ζήτημα σε τέτοιο επίπεδο, και η έρευνα προτείνει πως – για τουλάχιστον τρία χρόνια – οι άνδρες που επιλέγουν την ενεργό παρακολούθηση δεν βιώνουν σημαντικά προβλήματα στην ψυχολογία τους, ή στην σωματική τους υγεία που να σχετίζονται με την έλλειψη θεραπείας του καρκίνου.

Οι περισσότεροι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, έχουν την νόσο σε χαμηλού ρίσκου μορφή, και πρέπει να πάρουν την δύσκολη απόφαση να επιλέξουν ανάμεσα στην ενεργό παρακολούθηση και στην θεραπεία. Οι θεραπείες, όμως, έχουν πιθανές παρενέργειες, όπως δυσλειτουργίες του ουρικού συστήματος, των εντέρων ή και σεξουαλικής φύσης. Με αυτόν τον τρόπο, χάρη σε αυτά τα ευρήματα, οι γιατροί θα μπορούν να ενημερώνουν καλύτερα τους ασθενείς για τις επιλογές τους.

Πηγές:
Journal of Urology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;