Η ομάδα των United States Preventive Services (USPSTF) δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ολόσωμες εξετάσεις για να ανακαλυφθεί ο καρκίνος του δέρματος είναι περισσότερο ωφέλιμες παρά βλαβερές. Βέβαια, η δήλωση αυτή, που δημοσιεύθηκε στο Journal of American Medical Association (JAMA) δέχτηκε αρνητική κριτική.

Σύμφωνα με τους περισσότερους δερματολόγους, μάλιστα, όσο νωρίτερα ανιχνευθεί, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου, και οι εξετάσεις αυτές είναι το μόνο μέσο που διαθέτουν οι γιατροί. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν, και μάλλον δεν θα υπάρξουν ποτέ, τέτοια στοιχεία για τις προληπτικές εξετάσεις του μελανώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μελέτες θα έπρεπε να είναι τεράστιας έκτασης, και καμία χώρα δεν φαίνεται πρόθυμη να ξοδέψει τόσα εκατομμύρια για μια τέτοια μελέτη - ειδικά από την στιγμή που οι θάνατοι από μελάνωμα δεν είναι τόσο πολλοί.

Το USPSTF απλά εξέτασε τα μεικτά στοιχεία από άλλες, μικρότερη κλίμακας έρευνες, και αρκετές από αυτές προτείνουν ότι οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές, και πως τα αρνητικά τους, όπως υπερβολικό κόστος για τις πολλαπλές επισκέψεις στον γιατρό, μπορούν να αποφευχθούν τις περισσότερες φορές. Άλλωστε, οι εξετάσεις αυτές δεν είναι επεμβατικές, όπως για παράδειγμα η κολονοσκόπηση.

Πηγές:
Journal of American Medical Association (JAMA)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου