Οι ουλές δεν αποτελούν μονάχα ένα επιφανειακό πρόβλημα, σχετικό με την εμφάνιση. Στους περισσότερους ασθενείς, μια ουλή μπορεί να θυμίζει κάποια δύσκολη περίοδο, ένα ατύχημα, και μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχολογική του υγεία, όπως και την κοινωνική του ζωή.

Άλλωστε, η εξωτερική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές μας σχέσεις, συνεπώς μία ουλή που είναι εμφανής, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Τα άτομα νεαρής ηλικίας φαίνεται να ενοχλούνται περισσότερο από την παρουσία ουλών, όπως και οι άνθρωποι που έχουν ουλές σε σημεία που γίνονται πιο εμφανείς, όπως στο πρόσωπο. Με το να βελτιώσουν την εμφάνιση της ουλής, οι δερματολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ξεπεράσουν σε μεγάλο βαθμό το τραύμα που συνδέεται μαζί της.

Οι θεραπείες για τις ουλές έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αποδομώντας τα με ενέσεις στεροειδών, ή με λέιζερ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα χειρουργείου. Καμία από αυτές, βέβαια, δεν μπορεί να εξαφανίσει την ουλή, και οι ασθενείς δεν πρέπει να έχουν τέτοιες προσδοκίες. Επιπλέον, δεν πρέπει, μετά την διαδικασία, να κάνετε κινήσεις που μπορεί να επιδεινώσουν την πληγή, όπως γυμναστική. Είναι, επίσης, καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε βαζελίνη για να βοηθήσετε στην επούλωση.

Αφού σχηματιστεί μία ουλή, πρέπει να την προστατεύετε από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, καθώς μπορεί να την κάνει ακόμα πιο έντονη, αλλάζοντάς της χρώμα. Τέλος, οι ειδικοί δεν συστήνουν την χρήση μη συνταγογραφούμενων αλοιφών ή φαρμάκων για τις ουλές, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματικές.

Πηγές:
American Academy of Dermatology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης