Αντί για τα θορυβώδη καρδιακά μόνιτορ που υπάρχουν στα νοσοκομεία, δίπλα στα κρεβάτια των ασθενών, ίσως είναι καλύτερο η καρδιά να ελέγχεται από ειδικούς σε απομακρυσμένο σημείο, ισχυρίζεται μια νέα έρευνα.

Η παραδοσιακή διαδικασία μπορεί να εμπεριέχει πολλούς λανθασμένους συναγερμούς, που δεν βοηθούν πάντα στην σωστή ανίχνευση μιας ανακοπής, ή κάποιας άλλης κατάστασης που χρίζει άμεσης προσοχής. Μάλιστα, πολλές φορές, οι σημαντικές ειδοποιήσεις μπορεί να χαθούν ανάμεσα σε μια πληθώρα λαθών - κάτι που μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα, ακόμα και τον θάνατο ασθενών.

Σαν πιθανή εναλλακτική λύση, ερευνητές στο Cleveland εξέτασαν τις περιπτώσεις περισσότερων από 99.000 καρδιοπαθών, οι οποίοι παρακολουθούνταν από απόσταση. Κανένας από τους ασθενείς οπυ συμμετείχαν στην έρευνα δεν βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, ή στην εντατική. Οι τεχνικοί μπορούσαν να παρακολουθούν μέχρι και 48 ασθενείς ταυτόχρονα, και ειδοποιούσαν το προσωπικό του νοσοκομείου όταν κάτι δεν φαινόταν να πηγαίνει καλά. Η μελέτη διήρκησε 13 μήνες.

Σε γενικές γραμμές, η απομακρυσμένη παρακολούθηση δεν οδήγησε σε περισσότερες ανακοπές. Υπήρξαν 122 κατά την διάρκεια της μελέτης, και 126 τους προηγούμενους 13 μήνες. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της απομακρυσμένης παρακολούθησης, και σίγουρα έρευνες που να την συγκρίνουν με επιτόπου παρακολούθηση, αλλά τα νέα φαίνονται να είναι θετικά.

Πηγές:
JAMA

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο