Τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να μειωθούν στις γυναίκες που σταματούν τα αντισυλληπτικά με οιστρογόνα, αναφέρει νέα έρευνα. Η βιταμίνη αυτή παίζει ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, και με τη σειρά της βοηθάει στην καλή υγεία των οστών. Ο οργανισμός την παράγει με την έκθεση στον ήλιο.

Κατά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D, για να αναπτυχθεί καλύτερα το μωρό τους, και ταυτόχρονα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έλλειψης βιταμινών. Μια νέα μελέτη ανακάλυψε πως οι γυναίκες μπορεί να βρίσκονται σε αυτό τον κίνδυνο όταν θέλουν να συλλάβουν.

Επομένως, είναι σημαντικό, αν σκοπεύουν να σταματήσουν τα αντισυλληπτικά, να το κάνουν σταδιακά και να είναι σίγουρες πως τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι ικανοποιητικά. Η μελέτη είχε σαν βάση το Ντιτρόιτ, και συμετείχαν 1.700 Αφροαμερικανές γυναίκες. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων έδειξαν πως όσες χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά με οιστρογόνα, είχαν 20% υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Οι γυναίκες που σταμάτησαν να τα λαμβάνουν, είχαν - στην καλύτερη περίπτωση - μέτρια επίπεδα βιταμίνης D.

Συνεπώς, άλλος ένας λόγος που τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες που σκοπεύουν να κάνουν παιδί.

 

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα