Υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που ακολουθούν διατροφή δυτικού τύπου μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν πιο πυκνό μαστικό ιστό αυξάνοντας πιθανόν τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού, σύμφωνα με ισπανική έρευνα.

Οι παραπάνω γυναίκες είχαν περίπου 41% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πυκνότερο μαστικό ιστό σε σχέση με γυναίκες που ακολουθούσαν τη μεσογειακού τύπου διατροφή.

Η Dr. Marina Pollan, του National Center of Epidemiology στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι γενικά είναι σημαντικό να διατηρούμε σωστό βάρος ελέγχοντας την πρόσληψη θερμίδων και μειώνοντας την κατανάλωση τροφών με πυκνή ενέργεια.

Γυναίκες που ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, πρόσθεσε η Pollan σημειώνοντας ότι τα ευρήματα δεν επέδειξαν αιτιατή σχέση.

Γυναίκες στην υψηλότερη κατηγορία υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σχέση με γυναίκες στη χαμηλότερη κατηγορία.

Η ερευνήτρια συνέλεξε στοιχεία 3.500 γυναικών και συγκεκριμένα ιατρικό ιστορικό (προσωπικό και οικογενειακό) και στοιχεία για τη διατροφή. Επίσης αξιολόγησε την πυκνότητα του μαστικού ιστού.

Τα ευρήματα προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το βάρος, την εμμηνόπαυση, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό, την αγωγή με ορμόνες και την πρόσληψη θερμίδων και αλκοόλ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology.

 

 

 

 

 

Πηγές:
Obstetrics and Gynecology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα